A vezető szubmodalitások felfedezése

A vezető szubmodalitások felfedezése

A vezető szubmodalitások felfedezése

Egy pillanatra gondolkodj el azon, milyen lenne, ha szabadon kapcsolhatnál érzéseket különböző helyzetekhez. Mi lenne, ha képes lennél csökkenteni vagy megszüntetni bizonyos félelmeidet vagy más, számodra kellemes érzéseket, képes lennél könnyebben, gyorsabban előhívni és átélni?

szubmodalitasok

Nos, mindezt megteheted a szubmodalitások segítségével.

A szubmodalitások olyan apró változók a modalitásokon (látás, hallás, szaglás, ízlelés testi érzetek) belül, amelyek képessé tesznek arra, hogy gyorsan és hatékonyan tegyünk különbséget élményeink között. 

A világot  és benne természetesen önmagunkat  az érzékszerveinken keresztül tapasztaljuk meg: látunk, hallunk és érzünk. Élményeink tehát egyfajta összérzékszervi észlelés eredményeként jönnek létre, a szubmodalitások segítségével kódoljuk az élményeinket, vagyis ezek adják egy adott élmény jellegzetességét, egyediségét és azonosíthatóságát. E változók feltárása segít abban, hogy felfedezzük élményeink szerkezetét, azt, hogyan „állítunk elő” egy bizonyos fajta élményt.

Nézzük például, a vizuális modalitást! Egy kép számos jellemzővel rendelkezik: térbeli hely, távolság, méret, fényerő stb. Számos NLP-s módszerben találkozunk a szubmodalitások változtatásával; ha szubmodalitások változnak, megváltozik az élmény szerkezete is, és így a rá adott reakció is. Ebből egy nagyon fontos dolog következik: az esetek túlnyomó részében ahhoz, hogy egy kívánt változáshoz tudjunk segíteni valakit, nem szükséges ismernünk az élményének tartalmát; elegendő azt feltárni, hogyan kódolja magát az élményt. Ha valakinek „nagy” problémája van, az a szubmodalitások segítségével „kis” problémává tehető, anélkül, hogy az élmény tartalma megváltozna.

Kísérletezz egy picit…

  1. Gondolj egy kellemes élményedre!
  2. Fedezd fel a vizuális szubmodalitásait! (Távolság, méret, hely, fényerő, kontraszt stb.)
  3. Kicsinyítsd le a képet! Megváltozott az élmény intenzitása?
  4. Ha színes a kép, tedd fekete-fehérré, ha fekete-fehér, tedd színessé. Figyeld meg, hogyan változik az élményed!
  5. Kísérletezz a különböző vizuális szubmodalitásokkal, és találd meg azokat, amelyek a leginkább képesek növelni ennek a kellemes élménynek az intenzitását!

 

Hasonlóképpen tárd fel, hogy a kinesztetikus és auditív szubmodalitások közül melyek azok, amelyek változtatása a legnagyobb hatással van az élmény erősségére. A vezető szubmodalitások azok, amelyek „vezetik” a többit; megváltoztatásukkal a többi szubmodalitás automatikusan változik, és így az élmény minősége is. Ez mindenkinél más lehet, hiszen mindannyiunknak más csatornája az erősebb, azaz vannak olyan emberek, akiknek sokkal célravezetőbb, ha vizuálisan adjuk át az információt rajzolunk vagy képekben, metaforákban beszélünk. Mások a kinesztetikus érzelmi elemeket tudják jobban befogadni. Ezen technikák megértéséhez fontos elsajátítanunk a VAKOG-ot. Erről később olvashatnak blogunkon.

Segítsen ismerőseinek rátalálni képzéseinkre és így egy sikeresebb üzletre!

Segíts ismerőseidnek rátalálni képzéseinkre és ezáltal egy sikeresebb, teljesebb életre!

Megosztom facebookon

new code logo szurke1

 New Code Kft.

1205 Budapest,

Sas u. 4.

Adószám: 12198618-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-564001

t.czikkely@newcode.hu

Oktatóközpont

 1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 27.

terkep mellett